Οι Έλληνες του Ντόναλντ

Μέρες τώρα διεξάγω ένα αθόρυβο-και εντελώς παθητικό-κοινωνικό πείραμα. Δεν συμμετέχω ο ίδιος στη διαδικασία, δεν αναπτύσσω κάποια εκλεπτυσμένη πειραματική μέθοδο, παρά μόνο παρατηρώ.

Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκω κάποιο ελληνικό άρθρο ανεξαρτήτως πηγής που να αναφέρεται στην εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ και, αφού ρίξω μια γρήγορη ματιά στο κείμενο, περνάω στην ανάγνωση των σχόλιων.

Στην αρχή ξαφνιάστηκα. Είδα να διατυπώνονται πεποιθήσεις που ομολογώ πως δεν περίμενα. Υπήρξαν στιγμές που βίωσα ένα μούδιασμα και άλλες που το στόμα μου πάγωσε σε πλάγια θέση. Έγινα μάρτυρας διαδικτυακών κοκορομαχιών που είχαν απωλέσει και τη παραμικρή ικμάδα ελέους-ή κοινής λογικής. Παρόλα αυτά, νομίζω πως μπορώ με ασφάλεια πια να εξάγω κάποια πρώτα, πλην άκρως επιστημονικά, συμπεράσματα.

Σύμφωνα, λοιόν, με πολλούς Έλληνες στο Διαδίκτυο:

 1. Η Παγκοσμιοποίηση είναι του Σατανά
  Έντάξει. Ομολογώ ότι αυτό είναι πάγιο επιχείρημα των διαδικτυακών σταυροφόρων και δε με εξεπληξε ιδιαίτερα. Στο κάτω-κάτω, η Παγκοσμιοοίηση είναι όντως μια πολιτική,οικονομική και κοινωνική τάση που γεννά πολλούς σοβαρούς προβληματισμούς σε διάφορα επίπεδα.
 2. Ο Ντραμπ είναι ο εκφραστής της μεσαίας τάξης
  Μια πεποίθηση που τη μοιράζονται πολλά άτομα του δυτικού ημισφαιρίου. Υπάρχουν πολλοί μελετητές που ισχυρίζονται ότι η ανάδειξη του Τραμπ συνδέθηκε με τα αιτήματα μιας τάξης που στην Αμερική-και όχι μόνο-είχε πολιτκά συρρικνωθεί ή/και παραμεληθεί. Αν και αυτή η θέση πρέπει πρώτα να διευκρινίσει τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρεται ως “μεσαία τάξη των ΗΠΑ”, νομίζω πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μη πιστεύουμε ότι ο ζάπλουτος επιχειρηματίας με τις σεξιστικές και ρατσιστικές διατυπωμένες απόψεις αποτελεί το πρόσωπο που πρεσβεύει την, θεωρητικά τουλάχιστον, πολυπληθέστερη κοινωνική μερίδα.
 3.  Η μεσαία ταξή στη χώρα μας όχι μόνο υπάρχει, άλλα έχει και άτομα που πιστεύουν ότι ανήκουν σε αυτή
  Σε αυτό το σημείο γεννήθηκε και ο πρώτος μου προβληματισμός. Εδώ και χρόνια, οι Έλληνες παραπονιούνται πως η οικονομική ψαλίδα έχει αγγίξει τα άκρα, ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι εύποροι πλουσιότεροι. Μια πεποίθηση βασισμένη στη πραγματικότητα.  Γιατί, επομένως, ο πληθυσμός-δείγμα της έρευνας μου δείχνει να χαίρεται για την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο μιας τάξης που πλέον δεν υφίσταται, ή αν υφίσταται κάπου, τους ίδιους δεν τους αφορά;
 4. Η ανάδειξη του εθνικόφρωνα Αμερικάνου σημαίνει το τέλος της Πακοσμιοποίησης
  Εδώ ήταν που προβληματίστηκα περισσότερο. Για κάποιο λόγο, πολλοί Έλληνες θεωρούν πως η ανάδειξη ενός στυγνού επιχειρηματία με άκρως εθνικιστικές πεποιθήσεις και με το μότο “Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά” στη κορυφή της μητρόπολης του καπιταλισμού και του κεφαλαιοποιητικού οικονομικού συστήματος, σημαίνει τον θάνατο της Παγκοσμιοποίησης. Μια λογική τα ίχνη της οποίας αδυνατώ ακόμα να εντοπίσω.

Αλλάζοντας, τώρα, το ύφος του παραπάνω κείμενου, αξίζει να σημειωθούν τα εξής.

Αναγνωρίζω ότι η χώρα διανύει εδώ και καιρό μια δύσκολη περίοδο, τα δεινά της οποίας λούζομαι καθημερινά και εγώ. Οι κοινωνικές αξίες, όπως και σε κάθε δύσκολη ιστορική συγκυρία, τείνουν να παραγκωνιστούν για άλλη μια φορά χάριν των αντιξοοτήτων που βιώνουμε. Οι άνθρωποι είναι γεμάτοι φόβο, οργή και ανασφάλεια. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους και άκρως χειραγωγήσιμους. Αυτά τα ίδια συναισθήματα εκματαλεύονται και οι δημαγωγοί σε παγκόσμια κλίμακα. Καλλιεργώντας το μίσος και την ξενοφοβία, οι ανθρωποι απομονώνονται, χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και ελέγχονται πιο εύκολα.

Έδω έγκειται και η αξία του να ανοίγουμε το μυαλό μας στο ξένο, σε νέες προοπτικές, σε ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο.

Εδώ είναι και η αξία του πολιτισμού που οι “αρχαίοι ημών πρόγονοι” θέσπισαν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: